Izveštaj o jednodnevnoj ekskurziji

Prolećni raspust
12. aprila 2017.
Konkurs za upis u srednje škole
9. maja 2017.

Izveštaj o jednodnevnoj ekskurziji

Jednodnevna eksurzija učenika nižih razreda naše škole izvedena je 03.05.2017. godine, na relaciji Kruščić – Kikinda – Mokrin – Kruščić, u saradnji sa agencijom „Euro line- PEKEZ“- Sombor. Prevoz je organozovan autobusom visoke klase, a na ekskurziju je krenulo 49 učenika, 4 nastavnika, 1 stručni saradnik i  turistički vodič iz agencije .  

Nakon polaska ispred škole, u 7.30 časova, uz usputni odmor, stiemo u Kikindu, koja se nalazi u severnom delu Banata, u neposrednoj blizini srpsko-rumunske granice, središte ekonomskog i društvenog života ovog dela Vojvodine. Sedište opštine je grad Kikinda, naselje ravničarskog  tipa, sa ušorenim ulicama koje se seku pod pravim uglom i prostranim trgom u centru grada.

Narodni muzej Kikinda  sa originalnim skeletom mamuta.

Fosilni ostaci mamuta su pronađeni 4.septembra 1996.godine, na dubini od 21 metar. Skelet je pronađen gotovo kompletan, očuvano je oko 90% koštane mase. U pitanju je ženka starosti oko 64 godine. Kikindski mamut, nazvan „Kika“, bio je visok 4,7 m, dug oko 7 m sa kljovama dužine 3,5 m. Verovatno je težio oko 7 tona.

Učenici su pogledali i 3D film o mamutu „Kiki“. Posle toga je usledilo razgledanje muzeja, gde su se upoznali sa životom seljaka, kao i biljnim i životinjskim svetom sa ovih prostora.

Obišli smo i gradski trg, gde smo videli gradsku kuću, pravoslavnu i katoličku crkvu.

Suvača u Kikindi 

Učenici su obišli mlin i saslušali kikindskog kustosa, koji je na zanimljiv način ispričao o radu mlina i njegovom značaju za ljude u tom periodu. Podignuta 1899. godine i predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Suvača je suvi mlin koji za mlevenje žitarica koristi živi rad. Sama zgrada je posebnog prostorno-konstruktivnog sklopa, uslovljenog načinom pokretanja mlinskog mehanizma. Za razliku od zgrade iste namene (vodenica i vetrenjača), sa pogonom zavisnim od prirodnih uslova (vode i vetra), suvača primenom životinjske snage omogućava slobodan izbor lokacije i nesmetan stalni rad. Suvače su u Kikindi građene pre vetrenjača.  Pored kikindske, u svetu postoje još samo dve sačuvane suvače – u mađarskom mestu Sarvaš i u hrvatskom Otoku.

Centar za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“

            Ustanova kulture u Kikindi. U svojoj osnovi ovaj Centar ima dva segmenta – organizovanje Internacionalnog vajarskog simpozijuma u terakoti i organizaciju i priređivanje izložbi. Centar raspolaže vajarskim ateljeom i galerijom.

Najvažnija i najpoznatija aktivnost Centra je Internacionalni vajarski simpozijum skulpture velikog formata u terakoti. Simpozijum je jedinstven kulturni događaj ove vrste ne samo u našoj zemlji, nego i u svetu. Jedini je simpozijum skulpture velikog formata u terakoti. Održava se svake godine počev od 1982. Na Simpozijumu tokom jula meseca svake godine, pet do osam umetnika iz Srbije i inostranstva stvara u Ateljeu „Terra“. Sam Atelje Terra smešten je u nekadašnjoj fabrici crepa, objektu stare industrijske arhitekture sagrađenom 1895. godine. Atelje je renoviran i opremljen po savremenim standardima 2010. Do sada je na Simpozijumu učestvovalo preko 250 vajara iz svih delova sveta. Broj skulptura nastalih na ovom Simpozijumu prešao je cifru 1000. Najveći broj skulptura nalazi se u dvorištu Ateljea. Skulpture su prezentovane na mnogobrojnim izložbama u Srbiji i inostranstvu.

Mokrin

Etno kuća „Đeram“ pruža pravi doživljaj minulih vremena. Kuća je izgrađana 1925.godine od naboja u tipično seoskom stilu. Učenici su obišli celo imanje, zajedno sa vodičem, gde su se upoznali sa životom i radom seljana. Pokazali su zavidno znanje iz ove oblasti na vidljivo zadovoljstvo domaćina.

U sklopu etno kompleksa postoji grnčarska radionica. Učenici su se upoznali sa grnčarskim točkom i radom na njemu, sa pripremom gline za rad i pravili su figurice od gline. Dok je jedna grupa radila na glini drugi su imali slobodno vreme koje su proveli u parku i na fudbalskom terenu, a sve u sklopu kompleksa. Grupe su pravovremeno zamenile svoja mesta.

U Kruščić smo stigli u 18.h.

Ekskurzija je  u potpunosti ispunila vaspitno-obrazovne ciljeve i zadatke. Učenici su upoznali tekovine duhovne kulture i umetničke vrednosti stvarane kroz istoriju, kao i u sdanašnjem vremenu, što će podstaći umetničko izražavanje i njihovo stvaralaštvo. Ovo je  prava prilika da kroz druženje, u opuštenoj atmosferi, razvijaju i ispolje uzajamnu solidarnost i odgovornost, duh zajedništva, optimizma i realnijeg shvatanja života.

Izveštaj sačinila:
Vesna Medojević, profesor razredne nastave

Foto galerija