Извештај о једнодневној екскурзији

Пролећни распуст
12. aprila 2017.
Конкурс за упис у средње школе
9. maja 2017.

Извештај о једнодневној екскурзији

Једнодневна ексурзија ученика нижих разреда наше школе изведена је 03.05.2017. године, на релацији Крушчић – Кикинда – Мокрин – Крушчић, у сарадњи са агенцијом „Euro line- PEKEZ“- Сомбор. Превоз је органозован аутобусом високе класе, а на екскурзију је кренуло 49 ученика, 4 наставника, 1 стручни сарадник и  туристички водич из агенције .  

Након поласка испред школе, у 7.30 часова, уз успутни одмор, стиемо у Кикинду, која се налази у северном делу Баната, у непосредној близини српско-румунске границе, средиште економског и друштвеног живота овог дела Војводине. Седиште општине је град Кикинда, насеље равничарског  типа, са ушореним улицама које се секу под правим углом и пространим тргом у центру града.

Народни музеј Кикинда  са оригиналним скелетом мамута.

Фосилни остаци мамута су пронађени 4.септембра 1996.године, на дубини од 21 метар. Скелет је пронађен готово комплетан, очувано је око 90% коштане масе. У питању је женка старости око 64 године. Кикиндски мамут, назван „Кика“, био је висок 4,7 m, дуг око 7 m са кљовама дужине 3,5 m. Вероватно је тежио око 7 тона.

Ученици су погледали и 3Д филм о мамуту „Кики“. После тога је уследило разгледање музеја, где су се упознали са животом сељака, као и биљним и животињским светом са ових простора.

Обишли смо и градски трг, где смо видели градску кућу, православну и католичку цркву.

Сувача у Кикинди 

Ученици су обишли млин и саслушали кикиндског кустоса, који је на занимљив начин испричао о раду млина и његовом значају за људе у том периоду. Подигнута 1899. године и представља споменик културе од изузетног значаја.

Сувача је суви млин који за млевење житарица користи живи рад. Сама зграда је посебног просторно-конструктивног склопа, условљеног начином покретања млинског механизма. За разлику од зграде исте намене (воденица и ветрењача), са погоном зависним од природних услова (воде и ветра), сувача применом животињске снаге омогућава слободан избор локације и несметан стални рад. Суваче су у Кикинди грађене пре ветрењача.  Поред кикиндске, у свету постоје још само две сачуване суваче – у мађарском месту Сарваш и у хрватском Отоку.

Центар за ликовну и примењену уметност „Terra“

            Установа културе у Кикинди. У својој основи овај Центар има два сегмента – организовање Интернационалног вајарског симпозијума у теракоти и организацију и приређивање изложби. Центар располаже вајарским атељеом и галеријом.

Најважнија и најпознатија активност Центра је Интернационални вајарски симпозијум скулптуре великог формата у теракоти. Симпозијум је јединствен културни догађај ове врсте не само у нашој земљи, него и у свету. Једини је симпозијум скулптуре великог формата у теракоти. Одржава се сваке године почев од 1982. На Симпозијуму током јула месеца сваке године, пет до осам уметника из Србије и иностранства ствара у Атељеу „Terra“. Сам Атеље Terra смештен је у некадашњој фабрици црепа, објекту старе индустријске архитектуре саграђеном 1895. године. Атеље је реновиран и опремљен по савременим стандардима 2010. До сада је на Симпозијуму учествовало преко 250 вајара из свих делова света. Број скулптура насталих на овом Симпозијуму прешао је цифру 1000. Највећи број скулптура налази се у дворишту Атељеа. Скулптуре су презентоване на многобројним изложбама у Србији и иностранству.

Мокрин

Етно кућа „Ђерам“ пружа прави доживљај минулих времена. Кућа је изграђана 1925.године од набоја у типично сеоском стилу. Ученици су обишли цело имање, заједно са водичем, где су се упознали са животом и радом сељана. Показали су завидно знање из ове области на видљиво задовољство домаћина.

У склопу етно комплекса постоји грнчарска радионица. Ученици су се упознали са грнчарским точком и радом на њему, са припремом глине за рад и правили су фигурице од глине. Док је једна група радила на глини други су имали слободно време које су провели у парку и на фудбалском терену, а све у склопу комплекса. Групе су правовремено замениле своја места.

У Крушчић смо стигли у 18.h.

Екскурзија је  у потпуности испунила васпитно-образовне циљеве и задатке. Ученици су упознали тековине духовне културе и уметничке вредности стваране кроз историју, као и у сданашњем времену, што ће подстаћи уметничко изражавање и њихово стваралаштво. Ово је  права прилика да кроз дружење, у опуштеној атмосфери, развијају и испоље узајамну солидарност и одговорност, дух заједништва, оптимизма и реалнијег схватања живота.

Извештај сачинила:
Весна Медојевић, професор разредне наставе

Фото галерија