Извештај о једнодневној екскурзији

Извештај  о  дводневној  екскурзији
25. maja 2018.
Полагање мале матуре
5. juna 2018.

Извештај о једнодневној екскурзији

31.маја изведена је једнодневна екскурзија, ученика нижих разреда наше школе ,на релацији Крушчић- Београд –Крушчић, у сарадњи са агенцијом „Euro line- PEKEZ“ из Сомбора.Путовање је организовано аутобусима високе класе,а на пут у 8 часова је кренуло 42 ученика,четири наставника и туристички водич агенције.

Након успутне паузе и доручка стигли смо у Београд.

Београд је главни и највећи град Републике Србије. Један је од старијих градова у Европи. Прва насеља на територији Београда датирају из праисторијске Винче, 4.800. година пре нове ере. Београд је главни град Србије од 1405. године и био је престоница јужнословенских држава од 1918. па до 2003, као и Србије и Црне Горе од 2003. до 2006. Град лежи на ушћу Саве у Дунав у централном делу Србије, где се Панонска низија спаја са Балканским полуострвом.

Калемегдан

Прва одредишта у Београду које смо обишли су Калемегдан и Београдска тврђава. Калемегдан је највећи београдски парк.Истовремено је најзначајнији културно-историјски комплекс у коме доминира Београдска тврђава изнад ушћа Саве у Дунав.Ученици су имали прилике да прошетају Калемегданским парком и зидинама тврђаве , виде остатке артиљеријског оружја и  оклопних возила у оквиру тврђаве,а такође  виде место где се река Сава улива у Дунав.

У подграђу и Доњем граду Београдске тврђаве обишли смо и две цркве.Богородичину цркву Ружицу и цркву Свете Петке.Ту су нам свештеници на занимљив начин  испричали кратку историју постанка ових цркава,а деца су имала прилику да виде фреске и мозаике којима су оне осликане .

Богородичина црква Ружица је црква која се налази  испод Зиндан-капије. У доба деспота Стефана Лазаревића постојала је стара црква истог имена, коју су Турци при освајању Београда 1521. године порушили. Садашња црква била је у 18. веку барутни магацин, који је 1867-1869. године претворен у војну цркву.

Црква Свете Петке се налази у Доњем Граду Београдске тврђаве и подигнута је на месту чудотворног извора, у непоседној близини цркве Ружица, подигнуте после 1867. године. Садашња капела је саграђена 1937. године. Њене унутрашње зидове и сводове покривају мозаици.

Након  предаха у Калемегданском парку и ручка,пут смо наставили ка Авали.

Авала -Авалски торањ ,Споменик незнаном јунаку

Авала је планина која се налази 17 км југоисточно од Београда.Надморска висина Авале износи 511 м и најнижа је планина централне Србије. На заштићеном подручју има око 600 биљних врста. Има лековитих биљних врста, а неке биљке представљају природне реткости. Авала је добро пошумљена самониклим дрвећем, а једним делом је под засађеном боровом шумом.Док смо путовали ученици су могли да уживају у лепоти природе ове планине.

Највећа атракција за ученике и оно што су са нестрпљењем очекивали је посета Авалском торњу.Пре него што смо се попели, водич нам је укратко испричао да је Авалски ТВ торањ изграђен 1965.,а срушен је у бомбардовању НАТО снага 29. Априла 1999. године.Торањ је био највиша грађевина у тадашњој Југославији са 203,7м.Једини торањ на свету који је за пресек имао једнакостраничан троугао,који је симболисао српски троножац за седење.Обновљен је 21.априла 2010. год. и изгледа скоро идентично као првобитни,само је за 1м виши.Уживали смо у погледу који се пружао на Београд и околину.

Након тога,неколико минута хода требало нам је да дођемо до самог врха планине,а алеја богата зеленилом одвела нас је до Споменика незнаном јунаку.То је монументални комплекс на чијем улазу нас је дочекало 8 каријатида у народним ношњама,које симболишу уједињење свих националности у Краљевини Југославији.На овом месту је био некада средњовековни град Жрнов.

У Крушчић смо стигли у 20 часова.

Екскурзија је  у потпуности испунила васпитно-образовне циљеве и задатке. Ученици су упознали појаве и односе у друштвеној средини, културно, историјско и духовно наслеђе наше земље. Уочавали су узрочно-последничне односе у конкретним природним и друштвеним условима, што ће свакако подстаћи изражавање и стваралаштво ових младих људи.  Ово је била права прилика да кроз дружење, у опуштеној атмосфери, развијају и испоље узајамну солидарност и одговорност, дух заједништва, оптимизма и реалнијег схватања живота.

Све похвале за нашег водича који је био професионалан,добро припремљен, организован,спреман на сарадњу и возача који је био предусретљив и пријатан у опхођењу према деци и наставницима.Било нам је задовољство сарађивати са њима.

Извештај написала:

Мирјана Баџа, професор разредне наставе

Фото галерија