Izveštaj o jednodnevnoj ekskurziji

Izveštaj  o  dvodnevnoj  ekskurziji
25. maja 2018.
Polaganje male mature
5. juna 2018.

Izveštaj o jednodnevnoj ekskurziji

31.maja izvedena je jednodnevna ekskurzija, učenika nižih razreda naše škole ,na relaciji Kruščić- Beograd –Kruščić, u saradnji sa agencijom „Euro line- PEKEZ“ iz Sombora.Putovanje je organizovano autobusima visoke klase,a na put u 8 časova je krenulo 42 učenika,četiri nastavnika i turistički vodič agencije.

Nakon usputne pauze i doručka stigli smo u Beograd.

Beograd je glavni i najveći grad Republike Srbije. Jedan je od starijih gradova u Evropi. Prva naselja na teritoriji Beograda datiraju iz praistorijske Vinče, 4.800. godina pre nove ere. Beograd je glavni grad Srbije od 1405. godine i bio je prestonica južnoslovenskih država od 1918. pa do 2003, kao i Srbije i Crne Gore od 2003. do 2006. Grad leži na ušću Save u Dunav u centralnom delu Srbije, gde se Panonska nizija spaja sa Balkanskim poluostrvom.

Kalemegdan

Prva odredišta u Beogradu koje smo obišli su Kalemegdan i Beogradska tvrđava. Kalemegdan je najveći beogradski park.Istovremeno je najznačajniji kulturno-istorijski kompleks u kome dominira Beogradska tvrđava iznad ušća Save u Dunav.Učenici su imali prilike da prošetaju Kalemegdanskim parkom i zidinama tvrđave , vide ostatke artiljerijskog oružja i  oklopnih vozila u okviru tvrđave,a takođe  vide mesto gde se reka Sava uliva u Dunav.

U podgrađu i Donjem gradu Beogradske tvrđave obišli smo i dve crkve.Bogorodičinu crkvu Ružicu i crkvu Svete Petke.Tu su nam sveštenici na zanimljiv način  ispričali kratku istoriju postanka ovih crkava,a deca su imala priliku da vide freske i mozaike kojima su one oslikane .

Bogorodičina crkva Ružica je crkva koja se nalazi  ispod Zindan-kapije. U doba despota Stefana Lazarevića postojala je stara crkva istog imena, koju su Turci pri osvajanju Beograda 1521. godine porušili. Sadašnja crkva bila je u 18. veku barutni magacin, koji je 1867-1869. godine pretvoren u vojnu crkvu.

Crkva Svete Petke se nalazi u Donjem Gradu Beogradske tvrđave i podignuta je na mestu čudotvornog izvora, u neposednoj blizini crkve Ružica, podignute posle 1867. godine. Sadašnja kapela je sagrađena 1937. godine. Njene unutrašnje zidove i svodove pokrivaju mozaici.

Nakon  predaha u Kalemegdanskom parku i ručka,put smo nastavili ka Avali.

Avala -Avalski toranj ,Spomenik neznanom junaku

Avala je planina koja se nalazi 17 km jugoistočno od Beograda.Nadmorska visina Avale iznosi 511 m i najniža je planina centralne Srbije. Na zaštićenom području ima oko 600 biljnih vrsta. Ima lekovitih biljnih vrsta, a neke biljke predstavljaju prirodne retkosti. Avala je dobro pošumljena samoniklim drvećem, a jednim delom je pod zasađenom borovom šumom.Dok smo putovali učenici su mogli da uživaju u lepoti prirode ove planine.

Najveća atrakcija za učenike i ono što su sa nestrpljenjem očekivali je poseta Avalskom tornju.Pre nego što smo se popeli, vodič nam je ukratko ispričao da je Avalski TV toranj izgrađen 1965.,a srušen je u bombardovanju NATO snaga 29. Aprila 1999. godine.Toranj je bio najviša građevina u tadašnjoj Jugoslaviji sa 203,7m.Jedini toranj na svetu koji je za presek imao jednakostraničan trougao,koji je simbolisao srpski tronožac za sedenje.Obnovljen je 21.aprila 2010. god. i izgleda skoro identično kao prvobitni,samo je za 1m viši.Uživali smo u pogledu koji se pružao na Beograd i okolinu.

Nakon toga,nekoliko minuta hoda trebalo nam je da dođemo do samog vrha planine,a aleja bogata zelenilom odvela nas je do Spomenika neznanom junaku.To je monumentalni kompleks na čijem ulazu nas je dočekalo 8 karijatida u narodnim nošnjama,koje simbolišu ujedinjenje svih nacionalnosti u Kraljevini Jugoslaviji.Na ovom mestu je bio nekada srednjovekovni grad Žrnov.

U Kruščić smo stigli u 20 časova.

Ekskurzija je  u potpunosti ispunila vaspitno-obrazovne ciljeve i zadatke. Učenici su upoznali pojave i odnose u društvenoj sredini, kulturno, istorijsko i duhovno nasleđe naše zemlje. Uočavali su uzročno-poslednične odnose u konkretnim prirodnim i društvenim uslovima, što će svakako podstaći izražavanje i stvaralaštvo ovih mladih ljudi.  Ovo je bila prava prilika da kroz druženje, u opuštenoj atmosferi, razvijaju i ispolje uzajamnu solidarnost i odgovornost, duh zajedništva, optimizma i realnijeg shvatanja života.

Sve pohvale za našeg vodiča koji je bio profesionalan,dobro pripremljen, organizovan,spreman na saradnju i vozača koji je bio predusretljiv i prijatan u ophođenju prema deci i nastavnicima.Bilo nam je zadovoljstvo sarađivati sa njima.

Izveštaj napisala:

Mirjana Badža, profesor razredne nastave

Foto galerija