Veljko Vlahović

Online kursevi engleskog jezika
3. decembra 2018.
Školska slava
7. decembra 2018.

Veljko Vlahović

Rođen je 2.septembra 1914. godine u selu Trmanje, kod Kolašina. Osnovnu školu je završio  u rodnom mestu, a gimnaziju u Podgorici i Beogradu. Studirao je mašinstvo na Tehničkom fakultetu u Beogradu, Pragu, na Sorboni (u Parizu) i diplomirao na Univerzitetu u Moskvi.

Učestvovao je u Španskom građanskom ratu, kao borac Internacionalnih brigada.

Aprilski rat i okupacija Kraljevine Jugoslavije 1941.godine zatekli su ga u Moskvi. Vlahović je tada pojačao rad na vezama jugoslovenskih komunista i građana s domovinom i radio na popularizaciji Narodnooslobodilačkog pokreta Jugoslavije.

Po zadatku CK KPJ i Vrhovnog štaba NOPOJ, u Moskvi je, 11. novembra 1941. godine, organizovao s Đurom Salajem radio-stanicu „Slobodna Jugoslavija“, preko koje je u svet prodirala istina o borbi naroda Jugoslavije protiv okupatora i domaćih izdajnika. Održavao je vezu s Vrhovnim štabom i dobivao izveštaje iz zemlje, pripremao emisije za radio-stanicu, pisao u sovjetskoj štampi i držao predavanja studentima, radnicima i sovjetskim građanima o oslobodilačkoj borbi jugoslovenskih naroda. Starao se da radio-vesti „Slobodna Jugoslavija“ i dobijeni izveštaji iz zemlje budu emitovani na više stranih jezika i jezicima jugoslovenskih naroda.

Posle oslobođenja zemlje, obavljao je najodgovornije partijske i državne dužnosti:

  • potpredsednik Veća naroda u Narodnoj skupštini FNRJ,
  • predsednik Odbora za prosvetu Saveznog izvršnog veća,
  • predsednik Spoljnopolitičkog odbora Narodne skupštine FNRJ,
  • zamenik ministra inostranih poslova FNRJ (1951—1952) i
  • direktor lista „Borba“ (1953).

Preminuo je 7.marta 1975. godine u Ženevi. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Nosilac je Partizanske spomenice 1941., Ordena junaka socijalističkog rada i drugih visokih stranih i jugoslovenskih odlikovanja. Ordenom narodnog heroja odlikovan je 27.novembra 1953. godine.