Вељко Влаховић

Онлине курсеви енглеског језика
3. decembra 2018.
Школска слава
7. decembra 2018.

Вељко Влаховић

Рођен је 2.септембра 1914. године у селу Трмање, код Колашина. Основну школу је завршио  у родном месту, а гимназију у Подгорици и Београду. Студирао је машинство на Техничком факултету у Београду, Прагу, на Сорбони (у Паризу) и дипломирао на Универзитету у Москви.

Учествовао је у Шпанском грађанском рату, као борац Интернационалних бригада.

Априлски рат и окупација Краљевине Југославије 1941.године затекли су га у Москви. Влаховић је тада појачао рад на везама југословенских комуниста и грађана с домовином и радио на популаризацији Народноослободилачког покрета Југославије.

По задатку ЦК КПЈ и Врховног штаба НОПОЈ, у Москви је, 11. новембра 1941. године, организовао с Ђуром Салајем радио-станицу „Слободна Југославија“, преко које је у свет продирала истина о борби народа Југославије против окупатора и домаћих издајника. Одржавао је везу с Врховним штабом и добивао извештаје из земље, припремао емисије за радио-станицу, писао у совјетској штампи и држао предавања студентима, радницима и совјетским грађанима о ослободилачкој борби југословенских народа. Старао се да радио-вести „Слободна Југославија“ и добијени извештаји из земље буду емитовани на више страних језика и језицима југословенских народа.

После ослобођења земље, обављао је најодговорније партијске и државне дужности:

  • потпредседник Већа народа у Народној скупштини ФНРЈ,
  • председник Одбора за просвету Савезног извршног већа,
  • председник Спољнополитичког одбора Народне скупштине ФНРЈ,
  • заменик министра иностраних послова ФНРЈ (1951—1952) и
  • директор листа „Борба“ (1953).

Преминуо је 7.марта 1975. године у Женеви. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Носилац је Партизанске споменице 1941., Ордена јунака социјалистичког рада и других високих страних и југословенских одликовања. Орденом народног хероја одликован је 27.новембра 1953. године.