Екскурзија ученика нижих разреда

Екскурзија виших разреда
22. juna 2020.
Осмаци, срећно!
26. juna 2020.

Екскурзија ученика нижих разреда

Дана 24.06.2020. године одржана је екскурзија ученика од 1. до 4. разреда. План екскурзије је био обилазак Сремских Карловаца и околине, у оквиру чега смо планирали обилазак  Специјалног резервата природе ,,Ковиљско-петроварадински рит”, Стражилова и Петроварадинске тврђаве.

Стигавши у Сремске Карловце у преподневним сатима, имали смо времена за обилазак овог лепог градића који чува богату ризницу српске културе и духовности што сведоче бројне грађевине и културно-историјски споменици. Међу њима је важно напоменути зграду Патријаршије која доминира градским тргом и Саборна црква у којој се чувају вредне фреске, слике Паје Јовановића, као и мошти Светог Арсенија Сремца, другог српског архиепископа. Ту се налази и Карловачка гимназија, прва српска гимназија чији су ученици били: Сима Милутиновић Сарајлија, Јован Стерија Поповић, Бранко Радичевић и многедруге значајне историјске личности.

Из Сремских Карловаца упутили смо се на Стражилово, најпознатије излетиште у оквиру Националног парка Фрушка гора, удаљено 4 km од Сремских Карловаца. Захваљујући слави и значају Бранка Радичевића, чувено је ђачко стециште и место јединственог песничког ходочашћа.

У околини Карловаца посетили смо и Карловачки дунавац. Овај рукавац Дунава представља животну средину многим ретким биљним и животињским врстама и саставни је део Специјалног резервата природе ,,Ковиљско-петроварадински рит”.

У близини Карловаца налази се и чувена Петроварадинска тврђава која је уједно била и последња дестинација коју смо обишли. Петроварадинска тврђава се налази на десној обали Дунава, на петроварадинској стени. На месту претходне средњовековне грађевине, садашњу тврђаву је изградила Аустријау периодуод 1692. до 1780. године због сталне опасности од Турака и близине границе са Османским царством. На њој се налази и Торањ са сатом који је препознатљиви знак Петроварадинске тврђаве и Новог Сада.

Фото галерија