Екскурзија виших разреда

Мала матура
19. juna 2020.
Екскурзија ученика нижих разреда
24. juna 2020.

Екскурзија виших разреда

Дана 21.и 22.јуна године одржана је дводневна екскурзија ученика од 5.до 8.разреда наше школе. Предвиђена маршута: Пожаревац – Виминацијум – Лепенски вир – манастир Тумане – Голубац.

Кишовитог недељног јутра, 21. јуна, ученици  наше школе, заједно са разредним старешинама и директорицом школе, кренули су на дводневну екскурзију. Након неколико сати вожње, стигли су у Пожаревац, град у средишту Браничевског округа, смештенизмеђутриреке: Дунава, ВеликеМораве и Млаве. Пожаревац је значајан административни, економски и културни центар Србије. Поред бројних културно-историјских знаменитости овога града, ученици наше школе су посетили Галерију Милене Павловић Барили, која је смештенаје у њеној родној кући и пружа могућност посетиоцима да разгледајући њене слике упознају ову изузетну жену, сликара, песника надреализма, између два рата, једну од најинтересантнијих личности уметничке Европе тог периода.

Следећа два значајна историјска места које су наши ученици посетили су Виминацијум и Лепенски вир. Виминацијум је археолошко налазиште у близини Старог Костолца, 12 km од Пожаревца. Римски војни логор и град настаоје у I и траје од опочетка VII века. Био је један од најзначајнијих легијских логорана Дунаву, а извесно време и главни град римске провинције Горње Мезије, која је обухватала највећи део Србије, северну Македонију и део северозападне Бугарске. Лепенски Вир је једно од највећих и најзначајнијих мезолитских и неолитских археолошких налазишта. Смештено је на десној обали Дунава у Ђердапској клисури. Овај локалитет, који је име добио по дунавском виру, био је седиште једне од најважнијих и најсложенијих култура праисторије.

Ма­на­стир Ту­ман на­ла­зи се на де­вет ки­ло­ме­та­ра уда­ље­но­сти од Го­луп­ца,  окру­жен шу­мом, на оба­ли Ту­ман­ске ре­ке, што са­мој све­ти­њи да­је по­себ­ну ле­по­ту.  Основан је у 14. веку као задужбина косовског јунака Милоша Обилића. У манастиру се као највећа светиња чувају мошти Светог Зосима Туманског, Синаита чудитворца који је са многобројним монасима Синаитима дошао у Србију тражећи место за подвиг и молитву. Строго се подвизавао у испосници – пећини каменици све до смрти. Мошти му вековима почивају у манастирској цркви у Туману.

Ученици су имали прилику да се упознају са једним значајним делом Србије и допуне знања стечена у школи. Професори, разредне старешине и директорица школе сусвојим залагањем и омогућили да ова екскурзија буде у потпуности успешна.

Фото галерија