Istorijat

skola171208Izgradnjom crkve u mestu 1772. godine otvorena je i prva škola za osnovno obrazovanje dece. Škola je bila pod upravom crkve. Godine 1800. izgrađena je, u nemačkom delu sela, jedna učionica za učenike nemačke pripadnosti. Ubrzo nakon toga sagrađena je i škola za učenike sa nastavom na srpskohrvatskom jeziku. Učenicima je bilo omogućeno izučavanje maternjeg jezika, a u nastavnom rasporedu imali su mađarski ili nemački jezik.
Tokom II Svetskog rata nastava se izvodi na mađarskom i nemačkom jeziku, a posle rata na mađarskom i srpskohrtvatskom.

Dolaskom kolonista iz Crne Gore počinje sa radom četvororazredna osnovna škola pored koje radi i peti razred više Narodne škole, a potom je peti razred više Narodne škole pretvoren u prvi razred progimnazije.

Današnja škola nosi naziv po istaknutom revolucionaru – humanisti – Veljku Vlahoviću.

Škola ima jedanaest učionica. Opremljene kabinete za fiziku, hemiju, biologiju i informatku. Sportsku halu za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja kao i košarkaški teren.

Učenici naše škole postižu dobre rezultate na svim takmičenjima, tu su i mnogobrojne nagrade iz dečjeg dramskog stvaralaštva.

U sklopu školske zgrade nalazi se i predškolska ustanova.

Investicijom Opštine Kula u 2006/2007. god. škola je sređena: zamenjeni su podovi, škola je okrečena, stavljena fasada i ograda, rekonstruisan je i stari deo krova.
Do početka školske godine biće osvetljeni školski tereni za mali fudbal i rukomet.
U narednom periodu očekuje nas nabavka moderne tehnike za unapređivanje nastave.