Свети Сава – школска слава

22. ДНЬОХ МИКОЛИ М. КОЧИША ЗА 2012. РОК
8. decembra 2012.
Извођење екскурзије у школској 2012/2013. години за ученике ОШ ”Вељко Влаховић” Крушчић
5. februara 2013.

Свети Сава – школска слава

Драги ученици и поштовани просветни радници!
27. јануар је велики празник и велика радост, тада је слава свих наших школа. У храмовима света служба, у школама радост и славље. Наша школа је тог дана прославила Светог Саву, светитеља и учитеља, писца и законодавца, утемељивача средњовековне српске духовности.
Свети Сава – по рођењу Растко Немањић, је рођен око 1174, а преминуо 27. јануара 1236, у Трнову у Бугарској, при повратку са ходочашћа у Јерусалиму. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање и први српски архиепископ. Растко је у младости добио од оца Захумље на управу. Међутим, Растко је побегао на Свету Гору и замонашио се у руском манастиру Светог Пантелејмона, добивши име Сава. Касније је са својим оцем подигао манастир Хиландар. У Србији је убрзо дошло до борбе за власт између Савине браће. Због тога се вратио у Србију како би зауставио рат. Истовремено се бавио просветитељским радом. Године 1219. Сава је од васељенског патријарха у Никеји изборио аутокефалност српске цркве, а патријарх га је изабрао за првог српског архиепископа. На повратку са једног од ходочашћа из Свете земље 1236. смрт га је затекла у тадашњој бугарској престоници Великом Трнову. Његове мошти је у манастир Милешеву пренео његов нећак, краљ Владислав. Савин култ у народу је био јак. После једног устанка Срба против Османског царства,турски заповедник Синан-паша је 1594. спалио Савине мошти на врачару. На томе месту се сада налази Храм Светог Саве. У Србији се дан његове смрти по грегоријанском календару, прославља као Дан просвете и шлолска слава.
Тим поводом нашу школу посетио је свештеник Предраг Толимир који је одржао свету литургију, а помагао му је наш вероучитељ Ненад Вујасин. Школу је посетио и школски кум, признати песник, Тоде Николетић.
Ученици наше школе су се представили пригодним културно забавним програмом и уједно дали свој допринос у обележавању овог великог ђачког празника.
Чланови литерарно-драмске и рецитаторске секције су обележили први део програма. После химне су уследиле рецитације и рецитал, посвећени Светом Сави. Ученици су испраћени великим аплаузом, а потом је уследило и квиз такмичење на тему ,,Шта знаш о Светом Сави?”. Учествовале су три екипе А, Б и Ц. Свака екипа је добијала питање, а најуспешнији су били најбржи у екипи који су дали тачан одговор на посатављено питање.