Sveti Sava – školska slava

22. DNЬOH MIKOLI M. KOČIŠA ZA 2012. ROK
8. decembra 2012.
Izvođenje ekskurzije u školskoj 2012/2013. godini za učenike OŠ ”Veljko Vlahović” Kruščić
5. februara 2013.

Sveti Sava – školska slava

Dragi učenici i poštovani prosvetni radnici!
27. januar je veliki praznik i velika radost, tada je slava svih naših škola. U hramovima sveta služba, u školama radost i slavlje. Naša škola je tog dana proslavila Svetog Savu, svetitelja i učitelja, pisca i zakonodavca, utemeljivača srednjovekovne srpske duhovnosti.
Sveti Sava – po rođenju Rastko Nemanjić, je rođen oko 1174, a preminuo 27. januara 1236, u Trnovu u Bugarskoj, pri povratku sa hodočašća u Jerusalimu. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i prvi srpski arhiepiskop. Rastko je u mladosti dobio od oca Zahumlje na upravu. Međutim, Rastko je pobegao na Svetu Goru i zamonašio se u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona, dobivši ime Sava. Kasnije je sa svojim ocem podigao manastir Hilandar. U Srbiji je ubrzo došlo do borbe za vlast između Savine braće. Zbog toga se vratio u Srbiju kako bi zaustavio rat. Istovremeno se bavio prosvetiteljskim radom. Godine 1219. Sava je od vaseljenskog patrijarha u Nikeji izborio autokefalnost srpske crkve, a patrijarh ga je izabrao za prvog srpskog arhiepiskopa. Na povratku sa jednog od hodočašća iz Svete zemlje 1236. smrt ga je zatekla u tadašnjoj bugarskoj prestonici Velikom Trnovu. Njegove mošti je u manastir Mileševu preneo njegov nećak, kralj Vladislav. Savin kult u narodu je bio jak. Posle jednog ustanka Srba protiv Osmanskog carstva,turski zapovednik Sinan-paša je 1594. spalio Savine mošti na vračaru. Na tome mestu se sada nalazi Hram Svetog Save. U Srbiji se dan njegove smrti po gregorijanskom kalendaru, proslavlja kao Dan prosvete i šlolska slava.
Tim povodom našu školu posetio je sveštenik Predrag Tolimir koji je održao svetu liturgiju, a pomagao mu je naš veroučitelj Nenad Vujasin. Školu je posetio i školski kum, priznati pesnik, Tode Nikoletić.
Učenici naše škole su se predstavili prigodnim kulturno zabavnim programom i ujedno dali svoj doprinos u obeležavanju ovog velikog đačkog praznika.
Članovi literarno-dramske i recitatorske sekcije su obeležili prvi deo programa. Posle himne su usledile recitacije i recital, posvećeni Svetom Savi. Učenici su ispraćeni velikim aplauzom, a potom je usledilo i kviz takmičenje na temu ,,Šta znaš o Svetom Savi?”. Učestvovale su tri ekipe A, B i C. Svaka ekipa je dobijala pitanje, a najuspešniji su bili najbrži u ekipi koji su dali tačan odgovor na posatavljeno pitanje.