О Светом Сави

Шта да радимо преко зимско распуста ?
22. decembra 2010.
Одабрани најбољи рецитатори
5. marta 2011.

О Светом Сави

Свети Сава (по рођењу Растко Немањић; рођен око 1174 . у дежевачком крају на планини Голији, преминуо је 14. јануара (по јулијанском календару ) 1236 . у Трнову , у Бугарској , при повратку са ходочашћа у Јерусалиму ).
Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање и први српски архиепископ. Био је брат краљева Вукана и Стефана Првовенчаног. Изборио се за самосталност рашке архиепископије од Византије 1219. године и поставио темеље данашње Српске православне цркве.
Растко Немањић је у младости од оца добио Захумље на управу. Међутим, Растко је побегао на Свету гору и замонашио се у руском манастиру Светог Пантелејмона . Касније је са својим оцем, који се у међувремену замонашио и добио име Симеон, подигао манастир Хиландар , први и једини српски манастир на Светој гори.
У Србији је убрзо дошло до борбе за власт између Савине браће. Због тога се Сава вратио у Србију, како би зауставио рат. Истовремено се бавио просветитељским радом, настојећи да приближи својим сународницима основе верске и световне поуке, да би се 1217. вратио на Свету гору. Године 1219 . Сава је од васељенског патријарха у Никеји изборио аутокефалност српске цркве, а патријарх га је именовао за првог српског архиепископа . Остао је архиепископ све до 1233 , да би га потом заменио његов ученик Арсеније . Више пута је путовао у Палестину. На повратку са једног од ходочашћа из Свете земље 1236 . смрт га је затекла у тадашњој бугарској престоници Великом Трнову . Његове мошти је у манастир Милешеву пренео његов нећак, краљ Владислав .
Његова најзначајнија писана дела су „ Житије, спомен на покојног оца Стефана Немању (Симеона) “, „ Карејски типик “, „ Хиландарски типик “ и „ Студенички типик “, као и „ Законоправило “.
Савин култ у народу био је јак. После једног устанка Срба против Османског царства , турски заповедник Синан-паша је 1594 . спалио Савине мошти на Врачару . На месту за које се верује да се то одиграло, подигнут је Храм Светог Саве .
У Србији се дан његове смрти по грегоријанском календару ( 27. јануар ) прославља као школска слава.

Прослава Светог Саве у нашој школи 2011. године

И у нашој школи је на веома леп начин прослављен овај дан, пригодном школском приредбом.
Ту су били рецитатори, као и хористи школе, који су певали Светосавску химну
Мали глумци су се потрудили, као и сваке године, да нам прикажу разноврсност, али и садржајност игроказа подстакнутим делима о Светом Сави.
Ђаци су се могли, на крају приредбе, послужити житом и другим укусним ђаконијама.