O Svetom Savi

Šta da radimo preko zimsko raspusta ?
22. decembra 2010.
Odabrani najbolji recitatori
5. marta 2011.

O Svetom Savi

Sveti Sava (po rođenju Rastko Nemanjić; rođen oko 1174 . u deževačkom kraju na planini Goliji, preminuo je 14. januara (po julijanskom kalendaru ) 1236 . u Trnovu , u Bugarskoj , pri povratku sa hodočašća u Jerusalimu ).
Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i prvi srpski arhiepiskop. Bio je brat kraljeva Vukana i Stefana Prvovenčanog. Izborio se za samostalnost raške arhiepiskopije od Vizantije 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve.
Rastko Nemanjić je u mladosti od oca dobio Zahumlje na upravu. Međutim, Rastko je pobegao na Svetu goru i zamonašio se u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona . Kasnije je sa svojim ocem, koji se u međuvremenu zamonašio i dobio ime Simeon, podigao manastir Hilandar , prvi i jedini srpski manastir na Svetoj gori.
U Srbiji je ubrzo došlo do borbe za vlast između Savine braće. Zbog toga se Sava vratio u Srbiju, kako bi zaustavio rat. Istovremeno se bavio prosvetiteljskim radom, nastojeći da približi svojim sunarodnicima osnove verske i svetovne pouke, da bi se 1217. vratio na Svetu goru. Godine 1219 . Sava je od vaseljenskog patrijarha u Nikeji izborio autokefalnost srpske crkve, a patrijarh ga je imenovao za prvog srpskog arhiepiskopa . Ostao je arhiepiskop sve do 1233 , da bi ga potom zamenio njegov učenik Arsenije . Više puta je putovao u Palestinu. Na povratku sa jednog od hodočašća iz Svete zemlje 1236 . smrt ga je zatekla u tadašnjoj bugarskoj prestonici Velikom Trnovu . Njegove mošti je u manastir Mileševu preneo njegov nećak, kralj Vladislav .
Njegova najznačajnija pisana dela su „ Žitije, spomen na pokojnog oca Stefana Nemanju (Simeona) “, „ Karejski tipik “, „ Hilandarski tipik “ i „ Studenički tipik “, kao i „ Zakonopravilo “.
Savin kult u narodu bio je jak. Posle jednog ustanka Srba protiv Osmanskog carstva , turski zapovednik Sinan-paša je 1594 . spalio Savine mošti na Vračaru . Na mestu za koje se veruje da se to odigralo, podignut je Hram Svetog Save .
U Srbiji se dan njegove smrti po gregorijanskom kalendaru ( 27. januar ) proslavlja kao školska slava.

Proslava Svetog Save u našoj školi 2011. godine

I u našoj školi je na veoma lep način proslavljen ovaj dan, prigodnom školskom priredbom.
Tu su bili recitatori, kao i horisti škole, koji su pevali Svetosavsku himnu
Mali glumci su se potrudili, kao i svake godine, da nam prikažu raznovrsnost, ali i sadržajnost igrokaza podstaknutim delima o Svetom Savi.
Đaci su se mogli, na kraju priredbe, poslužiti žitom i drugim ukusnim đakonijama.