Екскурзија ученика I – IV разреда

Обавештење
3. aprila 2019.
Проба мале матуре
13. aprila 2019.

Екскурзија ученика I – IV разреда

Крушчић – Сремска Митровица, Засавица

Дана 13.04.2019. реализована је једнодневна екскурзија Крушчић – Сремска Митровица, Засавица. Екскурзија је организована у сарадњи са туристичком агенцијом ,,Еуролајн Пекез” из Сомбора.

После провере аутобуса, кренули смо око 8 сати ујутру. Након три сата вожње и једне краће успутне паузе, стигли смо на нашу прву дестинацију, а то је Српски музеј хлеба у Пећинцима, где нас је дочекао наш љубазни домаћин – Јеремија. Иначе, Српски музеј хлеба чува и презентује предмете који су се некада користили у Србији у процесу производње хлеба. Основна концепција поставке има зациљ да покаже пут зрна пшенице од земље, преко хлеба до неба, кореспондирајући тако са циклусима Јеремијиних слика. Поздравивши се са нашим домаћинима кренули смо даље.

Наша следећа дестинација је Сремска Митровица, град који је, не само највећи град у Срему, већ је град са врло богатом историјом, чији смо део успели да видимо. Прошлост Сремске Митровице и њене ближе околине, досеже до првих почетака људског живота око 7000 година пре наше ере.  Град је нeкoликo путa из oснoвa мeњaо нe сaмo имe, вeћ и физиoнoмиjу. Од дрвeнoг илирскo-кeлтскo нaсeља преко aнтичког грaда и прeстoнице, срeдњoвeкoвне вaрoши сa мнoгo гoспoдaрa до сaврeмeног грaда jeднe нoвe истoриje.

Римљaни oсвajajу Сирмиjум крajeм I вeкa стaрe eрe. Грaд рaстe великом брзинoм и до срeдинe III вeкa Сирмиjум пoстaје eкoнoмскo срeдиштe читaвe Пaнoниje. У њeму или у oкoлини рoђeни су цaрeви Дeциje Трajaн, Aурeлиjaн, Прoб и Мaксимилиjaн.

Стигли смо у центар града, у Царску палату. Царска палата као део Сирмијума, некада раскошног и моћног римског града, а данас у центалном делу Сремске Митровице. Она представља један од најважнијих археолошких налазишта. У римско доба Царске палате су имале службени простор за обављање царских дужности и приватне просторије за становање цара и његове породице. На овом локалитету се данас може видети само један део целог тог комплекса, а постављена је и макета целог града, како је у то време изгледао.

Шетајући градом, прошли смо поред Житног трга који са својом непосредном околином представља један од најстаријих  делова града и  заштићен је као просторна културно-историјска целина од великог значаја. Шетњу градом смо завршили прелазећи преко Моста Св. Иринеја. То је пешачки мост преко реке Саве између две Митровице, Сремске и Мачванске. Са укупном дужином од 262,5 метара ово је најдужи висећи пешачки мост у Европи. Мост се налази тачно на месту некадашњег староримског Артемидиног моста, тада једне од највећих грађевина античког Сирмијума. На њему су у време прогона хришћана вршена погубљења ”сирмијумских светих мученика”. По једном од њих, Св. Иринеју мост је добио име.

Наша последња дестинација, али не и мање важна је Засавица.Засавица је природни резерват стављен под заштиту државе 1977. године као природно добро од изузетног значаја. Резерват се простире у северној Мачви на територијама општина Сремска Митровица и Богатић Ово је мочварно подручје са поплавним ливадама и шумама уз речицу Засавицу. Станиште је више стотина птица, животиња и риба. У овом резервату обитава риба умбра, а од 2004. године и породице даброва, који су уништени пре око стотинак година у целој држави.

Током краће вожње бродићем успели смо да видимо део ових природних лепота, а наши љубазни водичи – домаћини су се потрудили да нам, упркос хладном и облачном времену, учине боравак што пријатнијим.

Екскурзија је  у потпуности испунила васпитно-образовне циљеве и задатке.  Ученици су кроз путовање и лепо дружење, упознали део културно и историјског наслеђа наше земље, као и део природних лепота о којима су учили у школи на часовима.

Извештај написала:
Снежана Влаовић, професор разредне наставе

Фото галерија