Ekskurzija učenika I – IV razreda

Obaveštenje
3. aprila 2019.
Proba male mature
13. aprila 2019.

Ekskurzija učenika I – IV razreda

Kruščić – Sremska Mitrovica, Zasavica

Dana 13.04.2019. realizovana je jednodnevna ekskurzija Kruščić – Sremska Mitrovica, Zasavica. Ekskurzija je organizovana u saradnji sa turističkom agencijom ,,Eurolajn Pekez” iz Sombora.

Posle provere autobusa, krenuli smo oko 8 sati ujutru. Nakon tri sata vožnje i jedne kraće usputne pauze, stigli smo na našu prvu destinaciju, a to je Srpski muzej hleba u Pećincima, gde nas je dočekao naš ljubazni domaćin – Jeremija. Inače, Srpski muzej hleba čuva i prezentuje predmete koji su se nekada koristili u Srbiji u procesu proizvodnje hleba. Osnovna koncepcija postavke ima zacilj da pokaže put zrna pšenice od zemlje, preko hleba do neba, korespondirajući tako sa ciklusima Jeremijinih slika. Pozdravivši se sa našim domaćinima krenuli smo dalje.

Naša sledeća destinacija je Sremska Mitrovica, grad koji je, ne samo najveći grad u Sremu, već je grad sa vrlo bogatom istorijom, čiji smo deo uspeli da vidimo. Prošlost Sremske Mitrovice i njene bliže okoline, doseže do prvih početaka ljudskog života oko 7000 godina pre naše ere.  Grad je nekoliko puta iz osnova menjao ne samo ime, već i fizionomiju. Od drvenog ilirsko-keltsko naselja preko antičkog grada i prestonice, srednjovekovne varoši sa mnogo gospodara do savremenog grada jedne nove istorije.

Rimljani osvajaju Sirmijum krajem I veka stare ere. Grad raste velikom brzinom i do sredine III veka Sirmijum postaje ekonomsko središte čitave Panonije. U njemu ili u okolini rođeni su carevi Decije Trajan, Aurelijan, Prob i Maksimilijan.

Stigli smo u centar grada, u Carsku palatu. Carska palata kao deo Sirmijuma, nekada raskošnog i moćnog rimskog grada, a danas u centalnom delu Sremske Mitrovice. Ona predstavlja jedan od najvažnijih arheoloških nalazišta. U rimsko doba Carske palate su imale službeni prostor za obavljanje carskih dužnosti i privatne prostorije za stanovanje cara i njegove porodice. Na ovom lokalitetu se danas može videti samo jedan deo celog tog kompleksa, a postavljena je i maketa celog grada, kako je u to vreme izgledao.

Šetajući gradom, prošli smo pored Žitnog trga koji sa svojom neposrednom okolinom predstavlja jedan od najstarijih  delova grada i  zaštićen je kao prostorna kulturno-istorijska celina od velikog značaja. Šetnju gradom smo završili prelazeći preko Mosta Sv. Irineja. To je pešački most preko reke Save između dve Mitrovice, Sremske i Mačvanske. Sa ukupnom dužinom od 262,5 metara ovo je najduži viseći pešački most u Evropi. Most se nalazi tačno na mestu nekadašnjeg starorimskog Artemidinog mosta, tada jedne od najvećih građevina antičkog Sirmijuma. Na njemu su u vreme progona hrišćana vršena pogubljenja ”sirmijumskih svetih mučenika”. Po jednom od njih, Sv. Irineju most je dobio ime.

Naša poslednja destinacija, ali ne i manje važna je Zasavica.Zasavica je prirodni rezervat stavljen pod zaštitu države 1977. godine kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Rezervat se prostire u severnoj Mačvi na teritorijama opština Sremska Mitrovica i Bogatić Ovo je močvarno područje sa poplavnim livadama i šumama uz rečicu Zasavicu. Stanište je više stotina ptica, životinja i riba. U ovom rezervatu obitava riba umbra, a od 2004. godine i porodice dabrova, koji su uništeni pre oko stotinak godina u celoj državi.

Tokom kraće vožnje brodićem uspeli smo da vidimo deo ovih prirodnih lepota, a naši ljubazni vodiči – domaćini su se potrudili da nam, uprkos hladnom i oblačnom vremenu, učine boravak što prijatnijim.

Ekskurzija je  u potpunosti ispunila vaspitno-obrazovne ciljeve i zadatke.  Učenici su kroz putovanje i lepo druženje, upoznali deo kulturno i istorijskog nasleđa naše zemlje, kao i deo prirodnih lepota o kojima su učili u školi na časovima.

Izveštaj napisala:
Snežana Vlaović, profesor razredne nastave

Foto galerija